Owsianka na wodzie

Przepisów na owsianki sa dziesiątki, niektórzy dodają do nich owoce, inni oprócz płatków owsianych wrzucają inne ziarna, czy otręby. Ta owsianka jest moją ulubioną, jest niezwykle aromatyczna i sycąca, mimo, że robiona jest na wodzie, to jest niezwykle energetyczna (w końcu wzorowana na jednej z popularnych diet). Przepis mam od mojej mamuśki, która robi najlepsza owsiankę na świecie :)

Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
20

Na owsiankę:
1l wody
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka masła
10 łyżek owsianych płatków (zwykłych)
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki kardamonu lub 1 zgniecione ziarno
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo do podania:
słodka śmietanka
cukier

Zagotować wodę w garnku i dodać składniki według podanej kolejności, zamieszać i gotować całość na małym ogniu około 30 minut, aż płatki będą miękkie.
Po nalaniu do miski według uznania można dodać śmietankę i posłodzić. Owsiankę można przechowywać w lodówce przez cały następny dzień.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!