Pączki pieczone



420g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
200ml mleka + 2 łyżki
60g cukru + 1/2 łyżeczki
3 żółtka
50g masła (stopionego i przestudzonego)
skórka otarta z 1/2 cytryny
konfitura (np. różana, u mnie różana mieszana z owocami leśnymi)
mleko do posmarowania
cukier puder do oprószenia

Do szklanki wkruszyć drożdże, wlać 2 łyżki mleka i dodać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 15 minut, aż masa się spieni.
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, skórkę z cytryny i cukier, wlać mleko oraz rozczyn drożdżowy, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 15 minut), w czasie zagniatania wlewać masło cienkim strumieniem – ciasto będzie dość zwarte, ale kiedy wyrośnie będzie mięciutkie i lekkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znów ciasto zagnieść, podzielić je na 8 lub 12 części i z każdej uformować placek, na którego środku położyć 1 łyżeczkę konfitury, złożyć boki ciasta do siebie, dokładnie zlepiając i zlepieniem ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy zrobimy już wszystkie kule, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, a kiedy się nagrzeje, posmarować bułeczki mlekiem, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone od razu wyjąć, przełożyć na kratkę by wystygły, a kiedy będą zimne, oprószyć cukrem pudrem. Można też polukrować gorące pączki i posypać wiórkami kokosowymi.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego wlać 2 łyżki mleka, wkruszyć drożdże i dodać 1/2 łyżeczki cukru, zmiksować – 37 stopni, 1 min., o. 3. Zostawić na 15 minut. Następnie wlać resztę mleka, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz cukier, wsypać przesianą mąkę i zagnieść – 2-3 min., o. Interwał – w trakcie zagniatania wlewać cienkim strumieniem masło. Zdjąć pokrywkę z naczynia miksującego, przykryć je ściereczką i zostawić ciasto na 1 godzinę, by wyrosło.
Po tym czasie zgarnąć ciasto ze ścianek naczynia i tym razem zagnieść ciasto ręcznie, podzielić je na 8 lub 12 części, z każdej uformować okrągły placek, nałożyć na niego 1 łyżeczkę konfitury i zakleić boki ciasta do środka. Układać zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wszystkie bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. Nastawić piekarnik na 180 stopni, a kiedy się nagrzeje, posmarować ciasto mlekiem, wstawić blachę do piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone pączki od razu wyjąć, ostudzić na kratce i zimne oprószyć cukrem pudrem. Można też polukrować je, kiedy będą gorące, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!