Pain au chocolat



1 porcja ciasta na croissanty (czytaj poniżej)
80g gorzkiej lub mlecznej czekolady (pokrojonej na paski 0,5 cm) albo Nutella
1 jajko do posmarowania

O przygotowaniu ciasta na domowe croissanty pisałam wcześniej (klik):
Przygotować dwie blachy – wyłożyć je papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt 15x45cm. Ciasto pokroić na 6 pasków o szerokości 7,5 cm (pomagałam sobie linijką), na każdej położyć pasek czekolady lub położyć paseczek Nutelli, zwijać śpiwory. Układać po 6 śpiworów na blasze (w dużych odstępach) tak, by brzeg wolny znajdował się pod spodem, przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić do wyrastania na 2 godziny w temperaturze pokojowej (u mnie rosły w 22,3°C).
Na około 20 minut przed końcem wyrastania, nastawić piekarnik na 200°C góra/dół. Kiedy piekarnik się nagrzeje, śpiwory posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić, piec 15-20 minut, na złotobrązowy kolor. Upieczone od razu wyjąć, przełożyć na kratkę i przestudzić.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!