Paluszki ptysiowe
125ml mleka
125ml wody
100g masła 82% tł.
szczypta soli
4 jajka rozmiaru M
cukier trzcinowy do posypywania
W garnuszku podgrzać wodę, mleko i masło aż całość zacznie wrzeć (a masło się rozpuści), wtedy na raz wsypać mąkę i ucierać masę drewnianą ucieraczką, cały czas podgrzewając, aż będzie jednolita i gęsta.
Przełożyć masę do miski, zacząć ucierać mikserem i dodawać jajka po jednym, zmiksować całość na gładkie, jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z tylką (końcówkią) nr lub nr . Blachę (lub blachy) wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie w odstępach ok 2cm porcje ciasta długości ok 8-9cm. Od razu po wyciśnięciu porcji, posypywać je z wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciastka i piec ok. 25 minut – aż będą porządnie zarumienione. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.
Przepis znalazłam na stronie „Domowe Wypieki.pl„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!