Pancakes czekoladowe z sosem truskawkowym
Placuszki:
225g mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250ml zimnego mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
80g cukru
4 łyżki groszków czekoladowych
Sos:
250g świeżych truskawek (waga po odszypułkowaniu)
2 łyżki cukru
2 łyżki zimnej wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do rondelka i zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać całość do owoców, zamieszać i zacząć podgrzewać – gotować ok 10 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia i zostawić tak do czasu podania placuszków.
Suche składniki wymieszać ze sobą (oprócz cukru), a mokre roztrzepać w innym naczyniu, połączyć jedne z drugimi, dodać cukier i czekoladowe groszki, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażyć placuszki na suchej powierzchni – przewracając je na drugą stronę, kiedy na wierzchu pojawią się pęcherzyki. Każdy usmażony placek przekładać odrobiną masła, układać jeden na drugim, podawać na ciepło z przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.
Przepis znalazłam na blogu Judi Sweet Escape Into Kitchen (oryginalny z Moje Wypieki).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!