Pancakes na maślance
240ml maślanki
2 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub ziarenka z połowy laski)
170g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Suche składniki wymieszać razem.
Maślankę roztrzepać z żółtkami, dodać olej i pastę z wanilii. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując maslankę dodawać mieszankę mączną. Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na rogrzaną patelnię bez oleju nakładać łyżkę ciasta, przewracać, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki i smażyć na złoto.
Podawać z masełkiem, syropem klonowym, owocami lub dowolna konfiturą.
Przepis wzięłam ze starego bloga Kuchnia Agaty – na nowym niestety nie ma tego przepisu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!