Pancakes – naleśniki amerykańskie II
Składniki suche:
150g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Składniki mokre:
280ml maślanki
1 duże jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Suche składniki przesiać do miski.
W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać maślankę i ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto, odstawić na kilkanaście minut.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i nakładać ciasto porcjami, lekko rozprowadzać i smażyć aż z wierzchu pojawią się pęcherzyki, wtedy obrócić i smażyć jeszcze kilka chwil.
Placuszki podawać z masłem, syropem klonowym lub konfiturą (ja podałam z syropem różanym, masłem i konfiturą z owoców leśnych).
Przepis pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack”.
Inne przepisy znajdziesz w dziale „PANCAKES, NALEŚNIKI, GOFRY„, zobacz też klasyczną wersję pancakes na mleku:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!