Pancakes – naleśniki amerykańskie
Zawsze chciałam nauczyć się robić takie naleśniki, jak jadły postacie w amerykańskich kreskówkach. Nauczyłam się, i to nawet już dawno temu, bo będą już jakieś 3 lata :) Placuszki zawsze wychodzą, są smaczne i puszyste, a w połączeniu z masełkiem i syropem klonowym... mogłabym jeść to na okrągło! :) Nie pamiętam, skąd mam ten przepis i znaleźć też go znów nie mogłam, ale jest wspaniały!
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40
170g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
250 ml mleka
łyżeczka cukru (najlepiej domowego z wanilią)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajko roztrzepać w miseczce, wymieszać z mlekiem i olejem.
W drugiej misce wymieszać mąkę z sola, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wlać mleko z jajkiem i dobrze zmiksować, odstawić na 30 minut.
Rozgrzać małą patelnię, bez tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wylewać małą porcję ciasta [około 5 cm śr],ciasto i tak się rozlewa powiększając powierzchnię, i smażyć na rumiano, po obu stronach.
Każdego pancakesa przekładać masełkiem. Na koniec polać całość syropem klonowym i… zajadać! :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!