Pancakes z bekonem i serem
Składniki suche:
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
Składniki mokre:
280ml maślanki
1 jajo
Dodatki:
100g wędzonego boczku (nie parzonego)
30g tartego, żółtego sera (u mnie Gouda) + trochę do podania
Suche składniki przesiać do miski, odstawić. W większej misce roztrzepać jajo i wymieszać z maślanką. Połączyć składniki mokre z suchymi, dokładnie mieszając. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i razem ze startym serem dodać do ciasta, wymieszać.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozpuścić 1 łyżeczkę masła, nakładać porcje ciasta i smażyć z obydwu stron na złoto – przed kolejnymi placuszkami nie trzeba już rozpuszczać masła. Do czasu podania można trzymać placuszki w piekarniku w 60 stopniach w przykrytym naczyniu.
Placuszki podawać posypane serem, boczkiem, słodką papryką, w asyście kwaśnej śmietany lub po prostu bez dodatków :)
Przepis, z moimi dodatkami pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!