Panna cotta z kwiatów bzu
80ml pełnotłustego mleka
250ml śmietanki słodkiej (pomiedzałam 12% z 18%)
1 łyżka białego cukru
3-4 głowy czarnego bzu z kwiatami
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 2 łyżki zimnej wody)
160ml jogurtu naturalnego
Kwiatuszki bzu oczyścić z robaczków i delikatnie oberwać lub ściąć z gałązek i położyć na środku kwadratowego kawałka gazy, związać ją, tworząc sakiewkę.
Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, włożyć sakiewkę z kwiatami bzu i całość podgrzewać, aż zacznie wrzeć, zdjąć garnuszek z ognia.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i wlać do gorącego płynu w garnuszku, mieszać energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić całość (razem z kwiatkami) na ok. 1 godzinę – aż znacznie przestygnie.
Po tym czasie wyjąć sakiewkę z kwiatkami, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przelać płyn do kokilek i wstawić całość do lodówki i schładzać całą noc, aż masa stężeje.
Przed wyjęciem z foremek zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie, położyć na nich talerzyk i obrócić do góry dnem, gdyby deser nie wypadł od razu, można lekko potrząsnąć foremką.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!