//

Panna cotta z kwiatów bzu

"Coś podobnego" - pomyślałam, gdy natrafiłam na ten przepis w książce Hugh Fearnley-Whittingstalla "River Cottage Every Day". Rok temu była to nowa "perełka" w mojej biblioteczce, a to, że pierwszego dnia już wystartowałam do kuchni, by coś z niej ugotować - dobrze o niej świadczy :) Co do samej panna cotty - w lipcu zeszłego roku udało mi się dorwać w ogrodzie ostatnie kwiatuszki czarnego bzu (jestem szczęściarą...) i spróbowałam ją zrobić. Wyszła bardzo delikatna, aksamitna, przyznać muszę, o dość charakterystycznym, niecodziennym smaku. Kwiaty bzu nadały jej zupełnie innego wyrazu :) Szkoda, że na publikację czekała prawie rok, ale co mi tam, warto jej spróbować.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
25 + schładzanie


80ml pełnotłustego mleka
250ml śmietanki słodkiej (pomiedzałam 12% z 18%)
1 łyżka białego cukru
3-4 głowy czarnego bzu z kwiatami
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 2 łyżki zimnej wody)
160ml jogurtu naturalnego





Kwiatuszki bzu oczyścić z robaczków i delikatnie oberwać lub ściąć z gałązek i położyć na środku kwadratowego kawałka gazy, związać ją, tworząc sakiewkę.

Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, włożyć sakiewkę z kwiatami bzu i całość podgrzewać, aż zacznie wrzeć, zdjąć garnuszek z ognia.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i wlać do gorącego płynu w garnuszku, mieszać energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić całość (razem z kwiatkami) na ok. 1 godzinę – aż znacznie przestygnie.

Po tym czasie wyjąć sakiewkę z kwiatkami, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przelać płyn do kokilek i wstawić całość do lodówki i schładzać całą noc, aż masa stężeje.

Przed wyjęciem z foremek zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie, położyć na nich talerzyk i obrócić do góry dnem, gdyby deser nie wypadł od razu, można lekko potrząsnąć foremką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Panna cotta z kwiatów bzu
  • Panna cotta z kwiatów bzu