Panna cotta z marakują
Pyszny, słodko-kwaśny deser zachwyci każdego wielbiciela panna cotty lub marakui. Jego trudność ogranicza się jedynie do tego, by rozpuścić żelatynę, nie przypalając mleka, ale dla prawdziwych łasuchów to przecież nie problem :)
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
20 + schładzanie
400ml śmietanki słodkiej 30%
100ml mleka
1 łyżka żelatyny w proszku
4 łyżki cukru
opcjonalnie: laska wanilii
2-3 owoce marakui
Do rondelka wlać zimne mleko i śmietankę, dodać cukier i ziarenka wydrążone z laski wanilii i samą laskę, wsypać cukier i zacząć podgrzewać, aż płyn zacznie wrzeć i żelatyna się rozpuści, wtedy też wyjąć laskę wanilii.
Rozlać płyn do pucharków lub miseczek, wystudzić i schłodzić w lodówce, aż deser stężeje. Z marakui wydrążyć miąższ i położyć go na wierzch panna cotty.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!