Panna cotta z rabarbarem
Panna cotta:
500ml śmietanki kremówki 30%
100ml mleka
2 łyżki żelatyny
5 łyżek cukru waniliowego
Mus:
180g rabarbaru
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
opcjonalnie: 3-4 łyżki syropu malinowego dla koloru
Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, zacząć podgrzewać. Mleko wlać do szklanki, wsypać żelatynę i mieszać, aż napęcznieje, następnie wlać do ciepłej śmietanki w rondelku, energicznie mieszając. Podgrzewać masę, aż żelatyna się rozpuści, wtedy też przelać do szklanek lub pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż całkowicie stężeje.
Po zrobieniu panna cotty, przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć i oczyścić, pokroić w drobne kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać wodę i cukier i gotować ok. 15 minut, aż rabarbar się rozgotuje, zestawić z ognia i całkowicie wystudzić.
Na zastygniętą panna cottę wyłożyć zimny mus rabarbarowy i przechowywać deser w lodówce do momentu podania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!