//

Panna cotta z rabarbarem

Bywają takie dni, że siadam z kartką papieru i długopisem i robię sobie jednoosobową burzę mózgu , wymyślając, jakie fajne, nowe przepisy mogłabym dla Was przygotować, a jakimi pysznościami nas zadowolić. Tak samo było też z przysmakami z rabarbaru, mam ich całą listę i nie wiem jeszcze, czy wszystkie dam radę zrobić w tym sezonie, ale pomysłów jest wiele :) Mam nadzieję, że moje przepisy na wykorzystanie tej smacznej byliny przydadzą Wam się i odkryjecie nowe możliwości, tuż obok takich klasyków, jak kompot czy placek maślany.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4 małe desery
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


Panna cotta:
500ml śmietanki kremówki 30%
100ml mleka
2 łyżki żelatyny
5 łyżek cukru waniliowego

Mus:
180g rabarbaru
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
opcjonalnie: 3-4 łyżki syropu malinowego dla koloru





Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, zacząć podgrzewać. Mleko wlać do szklanki, wsypać żelatynę i mieszać, aż napęcznieje, następnie wlać do ciepłej śmietanki w rondelku, energicznie mieszając. Podgrzewać masę, aż żelatyna się rozpuści, wtedy też przelać do szklanek lub pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż całkowicie stężeje.

Po zrobieniu panna cotty, przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć i oczyścić, pokroić w drobne kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać wodę i cukier i gotować ok. 15 minut, aż rabarbar się rozgotuje, zestawić z ognia i całkowicie wystudzić.

Na zastygniętą panna cottę wyłożyć zimny mus rabarbarowy i przechowywać deser w lodówce do momentu podania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Panna cotta z rabarbarem
  • Panna cotta z rabarbarem