Papryka konserwowa
Przepis jest bajecznie prosty:
kilkanaście sztuk czerwonej papryki
Na każdy słoiczek 0,5 l:
2-3 plasterki marchewki
2 ziarenka ziela angielskiego
kawałek liścia laurowego
pół łyżeczki gorczycy
kawałek cebuli
łyżka oleju
Na zalewę (1 porcja):
1600ml wody
250ml octu 10%
2 płaskie łyżki soli
5 łyżek cukru
Paprykę dokładnie umyć, pokroić na żądanej wielkości kawałki i włozyć do dużego garnka, zblanszować tak, aby lekko zmiękła.
Do każdego słoiczka włożyć podany zestaw przypraw i poukładać ciasno paprykę, wlać olej.
W garnku zagotować wodę, wlać ocet, wsypać sól i cukier i podgrzewać tylko do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Zalać paprykę zalewą i pozakręcać słoiczki, pasteryzować 15-30 minut lub do czasu, aż w sloiczkach pojawią się malutkie bąbelki.
Zagotowane słoiczki wyjąć, dokręcić i postawić do góry dnem.
Inspiracja z forum CinCin.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!