Parówki pieczone z serem i boczkiem
4 kiełbasy parówkowe (takich grubych, marynarskich lub parówek śląskich)
80g żółtego sera
12 plastrów wędzonego boczku (bardzo cieniutkich, po 3 plastry na każdą kiełbaskę)
ketchup (lub musztarda) do wysmarowania środka
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Parówki ułożyć obok siebie i wyciąć z nich, bardzo delikatnie, środek, tworząc dość głęboki i niezbyt szeroki rowek na ser – wyciętą część parówki można zjeść w oczekiawniu na obiad. Każdy rowek posmarować w środku ketchupem, musztardą lub innym, ulubionym sosem.
Ser pokroić w kawałki dowolnej długości, ale o szerokości, mniej więcej, wyciętego rowka. Ser powkładac ciasno do rowków, a parówki dokładnie i szczelnie opatulić plastrami boczku, tak, by na siebie zachodziły.
Tak przygotowane kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić całość do piekarnika i piec 15-20 minut, aż boczek delikatnie się zarumieni, a ser dobrze rozpuści.
Podawać na gorąco.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!