//

Parówki pieczone z serem i boczkiem

Jak sięgam pamięcią, moja mamusia na obiad lub kolację robiła nam takie właśnie parówki. Jest to proste i niedrogie danie, ale bardzo, bardzo sycące, bo ja zwykle po jednej sztuce wymiękam - nie ma to jak ekonomiczne podejście do obiadu. W każdym bądź razie takie parówki można upiec nie tylko w piekarniku, ale i ugrillować (wystarczy spiąć je wykałaczkami, by boczek nie uciekł). Cóż mogę Wam jeszcze powiedzieć o tej potrawie? Najlepiej podać ją z jakimś świeżym warzywem, albo ulubioną surówką, która przełamie tłusty smak mięsa, sera i jeszcze raz mięsa. To danie dla prawdziwych twardzieli i konia z wozem temu, kto zje cztery sztuki na raz! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


4 kiełbasy parówkowe (takich grubych, marynarskich lub parówek śląskich)
80g żółtego sera
12 plastrów wędzonego boczku (bardzo cieniutkich, po 3 plastry na każdą kiełbaskę)
ketchup (lub musztarda) do wysmarowania środka





Piekarnik nastawić na 200 stopni.

Parówki ułożyć obok siebie i wyciąć z nich, bardzo delikatnie, środek, tworząc dość głęboki i niezbyt szeroki rowek na ser – wyciętą część parówki można zjeść w oczekiawniu na obiad. Każdy rowek posmarować w środku ketchupem, musztardą lub innym, ulubionym sosem.

Ser pokroić w kawałki dowolnej długości, ale o szerokości, mniej więcej, wyciętego rowka. Ser powkładac ciasno do rowków, a parówki dokładnie i szczelnie opatulić plastrami boczku, tak, by na siebie zachodziły.

Tak przygotowane kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić całość do piekarnika i piec 15-20 minut, aż boczek delikatnie się zarumieni, a ser dobrze rozpuści.

Podawać na gorąco.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Parówki pieczone z serem i boczkiem
  • Parówki pieczone z serem i boczkiem
  • Parówki pieczone z serem i boczkiem
  • Parówki pieczone z serem i boczkiem