Paszteciki z pieczarkami
Ciasto:
400g mąki pszennej
220ml mleka
2 łyżki masła
30g świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 duża, biała cebula
1 kg pieczarek
90g masła
sól, pieprz czarny do smaku
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
Ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka
kminek lub suszony majeranek do posypania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, odstawić. W garnuszku podgrzać mleko z masłem i cukrem, przestudzić (by było lekko ciepłe) i zalać taką mieszanką drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od dłoni – uformować ciasto w kulę, włożyć do miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebulę obrać, posiekać bardzo drobno. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać pieczarki i oprószyć je solą, smażyć do momentu, aż cały płyn z patelni odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać roztarty w palcach majeranek, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Całość:
Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na podłużny pasek i nałożyć farsz, zakleić, tworząc rulon, obrócić go do góry nogami i pokroić w poprzek (w ok. 3-centymetrowe kawałki), tworząc zgrabne paszteciki, ułożyć je na blasze i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem (lub majerankiem). Wstawić paszteciki do piekarnika i piec 15 minut. Upieczone w wyjąć od razu z piekarnika i przełożyć paszteciki na kratę, by przestygły, lub podawać na ciepło.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!