//

Paszteciki z pieczarkami

No tak, pieczarkowe paszteciki musiały w końcu nadejść. Nie ukrywam, że ostatnimi czasy bardzo się lenię i migam od kuchni, jak mogę - ale nie mogę powiedzieć, by te paszteciki powstały na siłę. Zrobiłam je z wielką chęcią i przyjemnością - u nas powstały jako przekąska do filmu, za to są fantastyczną propozycją do świątecznego barszczyku lub na przekąskę imprezową. Ach, jakie te paszteciki były dobre! Chrupiące (ale nie twarde!!) ciasto, z dobrze przyprawionym, grzybowym farszem, którego smak dopełniał suszony majeranek. Koniecznie spróbujcie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 36 małych pasztecików
Czas przygotowania (min):
45
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
70 + wyrastanie ciasta


Ciasto:
400g mąki pszennej
220ml mleka
2 łyżki masła
30g świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 duża, biała cebula
1 kg pieczarek
90g masła
sól, pieprz czarny do smaku
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

Ponadto:
1 żółtko
2 łyżki mleka
kminek lub suszony majeranek do posypania





Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, odstawić. W garnuszku podgrzać mleko z masłem i cukrem, przestudzić (by było lekko ciepłe) i zalać taką mieszanką drożdże, wymieszać i odstawić na 15 minut. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy, zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od dłoni – uformować ciasto w kulę, włożyć do miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:
Cebulę obrać, posiekać bardzo drobno. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać pieczarki i oprószyć je solą, smażyć do momentu, aż cały płyn z patelni odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać roztarty w palcach majeranek, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Całość:
Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na podłużny pasek i nałożyć farsz, zakleić, tworząc rulon, obrócić go do góry nogami i pokroić w poprzek (w ok. 3-centymetrowe kawałki), tworząc zgrabne paszteciki, ułożyć je na blasze i odstawić na 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni, paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem (lub majerankiem). Wstawić paszteciki do piekarnika i piec 15 minut. Upieczone w wyjąć od razu z piekarnika i przełożyć paszteciki na kratę, by przestygły, lub podawać na ciepło.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Paszteciki z pieczarkami
  • Paszteciki z pieczarkami
  • Paszteciki z pieczarkami