Paszteciki z soczewicą
Rozczyn do ciasta:
25g świeżych drożdży
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mąki
Ciasto:
przygotowany rozczyn
300g mąki pszennej
100ml wody
4 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200g suchej soczewicy
1 średniej wielkości marchew
1 biała cebula
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta piri piri w proszku (można dodać zwykłe chilli)
Dodatkowo:
1 białko
biały lub czarny sezam do posypania
Farsz:
W garnku zagotować ok. 1 litr wody, osolić i wsypać soczewicę, gotować ok. 20 minut, aż zmięknie, bardzo dokładnie odcedzić na sicie. W międzyczasie marchew i cebulę obrać, na patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut, dodać przyprawy i jeszcze chwilę razem podgrzewać, zestawić z ognia, dodać odsączoną soczewicę i dokładnie wymieszać, odstawić.
Ciasto:
Składniki rozczynu wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż się spieni.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z solą, zrobić dołek, dodać jogurt, wlać rozczyn i wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – może się trochę kleić do rąk, ale nie ma potrzeby podsypywania mąką, żeby ciasto nie straciło lekkości. Ciasto podzielić na 8 części, farsz również. Z każdej części ciasta formować okrągły placek i nakładać farsz, zlepiać u góry i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra/dół). Białko roztrzepać i posmarować nim ciasto z wierzchu, posypać sezamem, a kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić do niego blachę i piec paszteciki 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć i ostudzić na kratce lub zjeść na ciepło. Do pasztecików warto podać domowy sos czosnkowy.
Ciasto i farsz można podzielić na 16 części i zrobić tym samym mniejsze paszteciki – 8 sztuk to dość spore, obiadowe paszteciki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!