Pasztet sztrasburski



2 cebule szalotki
400g masła + 3 łyżki
400g wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, ale kurze wystarczą)
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku (ok. 1 łyżka po zmiażdżeniu w prasce)
sól, pieprz do smaku
Sos malinowy:
300g świeżych lub mrożonych malin
100g cukru (ilość do regulacji)

Foremkę lub foremki wyłożyć folią spożywczą na dnie i bokach. Wątróbki umyć i oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 3 łyżkach masła, dodać do niej wątróbki i wszystkie przyprawy, smażyć, aż wątróbki nie będą surowe, na średnim ogniu – ok. 7-10 minut.
Do melaksera lub misy blendera włożyć 300g masła pokrojonego na kawałki oraz gorącą zawartość patelni, miksować na najwyższych obrotach, aż powstanie jednolita, gładka i puszysta masa. Masę przełożyć do foremek, wstawić do lodówki.
Pozostałe 100g masła rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wyjąć pasztet z lodówki i delikatnie, za pomocą łyżki, wlać masło na wierzch, tworząc cienką warstwę. Wstawić foremki z powrotem do lodówki na co najmniej całą noc.
Maliny włożyć do rondelka, zasypać cukrem i gotować, aż całkiem się rozgotują i powstanie gęsty sos – jeśli będą za kwaśne, należy je dosłodzić. Sos wystudzić i podawać do pasztetu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!