Pasztet z soczewicy
Przepis na keksówkę 30cm:
260g czerwonej soczewicy
gorąca woda
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g białej cebuli posiekanej w kostkę
1 pomidor bez skóry i oczyszczony z ziaren
100-gramowy ziemniak (po obraniu)
100g marchwi (po obarniu)
50g korzenia pietruszki (po obraniu)
3 ziarenka pieprzu
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3 surowe jajka
opcjonalnie: pasta z chilli
lub papryczka
Soczewicę umieścić w misce, zalać wrzątkiem tak, by pokrywał ją 1 centymetr ponad powierzchnię i zostawić na 1 godzinę.
Po tym czasie wodę odlać do miejsca, gdzie zaczyna się soczewica, umieścić ją w garnuszku, dodać resztę warzyw, pokrojonych w drobną kostkę, dodać również pieprz, ziele angielskie, koncentrat i sól, gotować na małym ogniu, często mieszając do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać – około 40 minut.
Po tym czasie masę odstawić do ostudzenia, a gdy wystygnie zmiksować blenderem – do zimnej masy dodać roztrzepane jajka, doprawić solą i pieprzem do smaku, masę dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić do nagrzanego keksówkę i piec 1 godzinę. Po tym czasie pasztet wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
THERMOMIX
Soczewicę umieścić w misce, zalać wrzątkiem tak, by pokrywał ją 1 centymetr ponad powierzchnię i zostawić na 1 godzinę.
Po tym czasie wodę odlać do miejsca, gdzie zaczyna się soczewica, umieścić ją (soczewicę) w naczyniu miksującym, dodać resztę warzyw, pokrojonych w drobną kostkę, dodać również pieprz, ziele angielskie, koncentrat i sól,, zamknąć naczynie, nałożyć koszyczek na pokrywkę gotować – czas 25min., obr. 2, temp. 100 st.
Po tym czasie otworzyć naczynie miksujące i pozwolić masie całkowicie wystygnąć – można ją co jakiś czas zamieszać kopystką.
Po tym czasie wbić jajka i całość zmiksować – czas 1 min., zwiększając stopniowo obroty od 1 do 6. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić do nagrzanego keksówkę i piec 1 godzinę. Po tym czasie pasztet wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!