Pasztet z wątróbki do smarowania
250g kurzych wątróbek
1 mała, biała cebula
200g miękkiego masła (83% tł.)
60-70 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sól, pieprz do smaku
Wątróbki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, posiekać. Od porcji masła odjąć dwie łyżki i rozpuścić je na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone wątróbki i smażyć, aż będą dobrze wysmażone.
Zawartość patelni (wątróbka, cebulka i sosik) przełożyć do miseczki, dodać sok z pomarańczy, łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz oraz pokrojone w kawałki masło. Całość zmiksować blenderem na najwyższych obrotach na gładką, rzadką masę.
Przelać masę do naczynia żaroodpornego lub pojemniczka, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!