Patisony marynowane
2-3kg malutkich patisonów (żółtych, zielonych, ciemnozielonych)
Zalewa:
1500ml wody
250ml octu
2 łyżki soli
200g cukru
Do każdego słoika:
1/2 łyżeczki białej gorczycy
kawałek kwiatu kopru
pół ząbka czosnku
kawałeczek korzenia chrzanu
opcjonalnie: kawałek czerwonej papryki, dla dekoracji
Patisony włożyć do miski, zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut, po tym czasie dokładnie umyć i wypłukać z piasku/ziemi. Oczyścić z kwiatostanów czy pozostałych łodyg, mniejsze patisony zostawić w całości, a większe podzielić na części, powkładać luźno do słoików. Do każdego ze słoików włożyć zestaw przypraw i zalewać gorącą zalewą – niewykluczone, że potrzebna będzie jej dodatkowa porcja. Słoiki zakręcić.
Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć, a po ok. 10 minutach podokręcać i postawić do góry nogami, zostawić tak do wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!