Pavlova
Beza:
160g białek (5 sztuk)
200-220 g cukru kryształu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina
Ponadto:
200g śmietanki kremówki 30%
dowolne owoce na wierzch
Nastawić piekarnik na 130 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papierze odrysować koło od tortownicy o śr. 22 centymetry i odwrócić papier do góry nogami (by ołówek nie odbił się na bezie).
Z białek ubić sztywną pianę (tak, by „łyżka stała”), a kiedy już taka będzie stopniowo (po około 2 łyżki) wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodamy cały cukier masa ma być klejąca, lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet i chwilę podmiksować.
Bezę rozsmarować w obrębie odrysowanego koła, tworząc boki nieco wyższe, wstawić blachę do piekarnika i piec 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę godzinę do trzech.
Wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć ją z papieru do pieczenia na paterę lub duży talerz – w razie potrzeby pomóc sobie drewniana łopatką.
Ze śmietanki z dodatkiem ubić pianę i rozłożyć ją na bezie, zostawiając odstęp od brzegów.
Na bedę rozłożyć osuszone owoce. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!