//

Pesto bazyliowe

Idealne do makaronu, na kanapkę, a nawet do domowych chipsów tortilla. Przepis bajecznie prosty, szybki, a pasta może stać długo. Jest to moja, spolszczona wersja pesto genovese, ale i tak kupne nie umywa sie do tego domowego.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10 min
Gotowanie/pieczenie (min):
0 min
Czas całkowity (min):
10 min


100g listków bazylii
1 ząbek czosnku
sól
50g orzechów włoskich
80g świeżo tartego Parmezanu lub Grana Padano
10 łyżek zwykłego oleju lub oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz





Bazylię umyć, poobrywać listki od łodyżek. Sparzone wrzątkiem orzechy uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, zmiażdżyć. W mikserze zmiksować bazylię z czosnkiem, orzeszkami i odrobiną oliwy. Dodać ser, znowu zmiksować dodając resztę oleju.

Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, wyczyścić górę słoiczka, zalać olejem.

Jeżeli pesto ma stać dłużej, należy je zapasteryzować poprzez gotowanie słoiczka (15 minut).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pesto bazyliowe