//

Pesto rosso

Uwielbiam pesto pomidorowe, dlatego też pstanowiłam zrobić je sama w domu. Wyszło wyśmienite :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
450ml
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


1 dojrzały, obrany ze skórki pomidor, oczyszczony z miąższu
słoiczek suszonych pomidorów (250g z zalewą)
1 ząbek czosnku
25g migdałów
25g orzechów włoskich
sól
czubata łyżeczka suszonej bazylii
100g tartego parmezanu
1 ostra papryczka chilli bez pestek





Pokrojonego pomidora i suszone pomidory wraz z zalewa umieścić w mikserze, dodać ząbek czosnku i orzechy, więcej orzechów to nawet lepiej, wrzucić starty parmezan, chilli i bazylię, dodać pół łyżeczki soli.

Wszystko razem zmiksować tak długo, aż zrobi się gęsta masa, ale o konsystencji grudkowatej (żeby było czuć, że są orzechy).

Jeżeli słoiczki nie będą długo stały, to można je tylko zalać olejem i wstawić do lodówki – w innym wypadku polecam zapasteryzować.

 

Przepis zmodyfikowany od Olgi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pesto rosso
  • Pesto rosso