//

Pesto z pieczonej papryki

Pesto z pieczonej papryki jadłam raz w życiu, tak, raz, ale właściwie nie pamiętam przy jakiej okazji, chyba moi rodzice kupili w którymś sklepie lub przywieźli z zimowego wyjazdu na narty. Smak zapamiętałam doskonale, było dobrze doprawione, wyraziste w smaku, ale wiadomo - sklepowe pesto nigdy nie dorówna temu domowemu, nawet to przywiezione z Włoch. Dlatego też pokombinowałam, zmiksowałam i wyszło fantastyczne, pyszne i pełne smaków pesto. Do zrobienia go możecie użyć papryki ze słoika (takiej już ugrillowanej), możecie ugrillować lub upiec ją sami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
45


350g czerwonej, słodkiej papryki
80g białego sera dojrzewającego (może być też ricotta) - ja użyłam sera dżersejowego młodego z Rancza Frontiera
40g sera twardego: Parmezan lub Grana Padano startego na tarce o drobnych oczkach
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
4 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego
30g ziaren słonecznika
30g orzechów włoskich
pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
sól do smaku





Paprykę pokroić w kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, skropić oliwą z obydwu stron i obsmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku przez 10-15 minut w 200 stopniach (można użyć gotowej, grillowanej papryki ze słoika).

W pojemniku blendera umieścić ziarna słonecznika i orzechy i zmiksować, dodać resztę składników i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.

THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć orzechy i pestki słonecznika i zmiksować – 30s. o. 8.

Zgarnąć masę ze ścianek naczynia, dodać resztę składników (w tym opieczoną lub zgrillowaną paprykę) i zmiksować 2 min., zwiększając stopniowo obroty do 8.

Pesto można zużyć od razu, do makaronu, na kanapki – wcyhodzi 550g, więc bardzo dużo, polecam zamknąć w słoiczki i zapasteryzować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut od zagotowania wody.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pesto z pieczonej papryki