Pesto z pieczonej papryki
350g czerwonej, słodkiej papryki
80g białego sera dojrzewającego (może być też ricotta) - ja użyłam sera dżersejowego młodego z Rancza Frontiera
40g sera twardego: Parmezan lub Grana Padano startego na tarce o drobnych oczkach
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
4 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego
30g ziaren słonecznika
30g orzechów włoskich
pieprz czarny, świeżo mielony do smaku
sól do smaku
Paprykę pokroić w kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, skropić oliwą z obydwu stron i obsmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku przez 10-15 minut w 200 stopniach (można użyć gotowej, grillowanej papryki ze słoika).
W pojemniku blendera umieścić ziarna słonecznika i orzechy i zmiksować, dodać resztę składników i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.
THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć orzechy i pestki słonecznika i zmiksować – 30s. o. 8.
Zgarnąć masę ze ścianek naczynia, dodać resztę składników (w tym opieczoną lub zgrillowaną paprykę) i zmiksować 2 min., zwiększając stopniowo obroty do 8.
Pesto można zużyć od razu, do makaronu, na kanapki – wcyhodzi 550g, więc bardzo dużo, polecam zamknąć w słoiczki i zapasteryzować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut od zagotowania wody.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!