Pieczarki marynowane
Przygotowanie pieczarek:
3,5 kilo pieczarek jednakowej wielkości (byle jak najdrobniejszych)
Na kąpiel wodną dla pieczarek (na każdą partię)
2 litry wody
1 łyżka soli
2 łyżki octu
Zalewa:
1600 ml gorącej wody
600ml octu
4 czubate łyżeczki drobnej soli
4 czubate łyżeczki białego cukru
Do każdego słoika (350ml):
1/2 łyżeczki białej gorczycy
2 małe plasterki marchewki
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
1 mała cebulka (u mnie szalotki) lub kawałek zwykłej, białej cebuli
kawałek listka laurowego
Pieczarki dokładnie umyć, a gdyby ogonki były nieładne, to obciąć nożem te części, włożyć pieczarki do garnka (taką ilość polecam gotować partiami), zalać wrzątkiem (np. z czajnika), dodać sól i ocet i gotować 5 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić pieczarki na durszlaku.
Do każdego słoiczka włożyć gorczycę, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, cebulkę, nakładać pieczarki i przełożyć je marchewką, zostawić około 1 cm odstępu od brzegu słoiczka.
W garnku zagotowac zalewę i gorącą zalewać pieczarki tak, by były nią przykryte (zostawić ok. 0,7 mm przestrzeni od brzegu słoika). Słoiki zakręcać (nie dokręcać) pasteryzować w garnku 20 minut od momentu zagotowania wody. Wygotowane słoiki wyjąć z garnka, mocno podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!