Pieczone golonki z indyka
2 golonki z indyka
pół główki czosnku
2 łyżki soli (rozpuszczone w odrobinie wrzątku)
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
500ml jasnego piwa
4 łyżki oleju
1 cebula
Golonki umyć, osuszyć i naciąć z obydwu stron w dowolny sposób, niezbyt głęboko, umieścić je w głębokim, zamykanym pojemniku.
Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego zmiażdżyć, np. nożem, wrzucić do golonek, ząbki czosnku również zgnieść, bez obierania i wrzucić do golonek.
Wlać sól rozpuszczoną we wrzątku i całość zalać piwem, zamieszać, zamknąć pojemnik i wstawić całość do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przygotować dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, zawiązać go z jednej strony i włożyć wyjęte z zalewy golonki, wyjąć z zalewy również czosnek i przyprawy i dodać do golonek, dodać też olej. Cebulę umyć i porkoić na ćwiartki, włożyć do golonek, zawiązać rękaw z drugiej strony i włożyć całość do żaroodpornego, otwartego naczynia.
Wstawić jedzonko do piekarnika na środkowy lub niższy poziom, nastawić temperaturę na 190 stopni i piec 40 minut, po tym czasie rozciąć rękaw, odkrywając golonki i piec jeszcze około 20 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!