Pieczony kurczak na szpinaku
Pałeczki:
4 sztuki pałek z kurczaka (podudzi)
do zamarynowania:
1 łyżka soli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
świeżo mielony pieprz czarny
1 łyżka oleju
2 łyżki oleju
2 łyżki świeżego rozmarynu
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
pół cytryny pokrojonej na kawałeczki
Ziemniaki:
2-4 średniej wielkości ziemniaki
50g białej cebulki posiekanej w kosteczkę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku lub pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżka rozmarynu
skórka z cytryny
Szpinak z sosem:
3 łyżki oliwy
50g białej cebulki posiekanej w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
50g suszonych pomidorów
200g słodkiej śmietanki (ilość % bez znaczenia)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta suszonego majeranku
250g świeżego szpinaku
2 łyżki ziaren sezamu
Pałeczki:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Pałki umyć, osuszyć, okroić wokół kości i zdjąć chrząstki, oprószyć pałeczki pieprzem, solą, nasmarować czosnkiem i olejem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pałki, smażyć na złoto, przelożyć do naczynia żaroodpornego. Z resztą oleju wymieszać rozmaryn i polać całością pałki, dodać do naczynia miód i ułożyć kawałki cytryny.
Ziemniaki:
Obrać, opłukać, pokroić na ósemki i wymoczyć w zimnej wodzie 30 minut. Odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, oprószyć słodką papryką, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać ziemniaki i smażyć. Rozmaryn posiekać i dodać do ziemniaków, zetrzeć również skórkę z 1/2 cytryny, całość oprószyć solą, pieprzem czarnym do smaku. Przełozyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki i pałeczki wstawić do piekarnika na 30 minut – piec na złoto.
Szpinak z sosem:
Przygotować na 10 minut przed upieczeniem kurczaka i ziemniaków.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodac cebulkę, zamieszać i zeszklić, dodać czosnek i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, zamieszać i wlać śmietankę, dodac gałkę i majeranek i podgrzewać, aż całośc zacznie gęstnieć. Dodać szpinak i podgrzewać tylko do momentu aż zmięknie i straci na objetości.
Na innej, suchej patelni uprazyć ziarna sezamu.
Na talerzu wyłożyć sos ze szpinakiem, ułożyć pałeczki. Na inny półmisek wyłożyć ziemniaki, wszystko posypać prażonym sezamem i podawać od razu.
Jest to przepis Karola Okrasy, który zobaczyć możecie również na stronie Kuchni Lidla.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!