Piernik z powidłami
3 jajka wielkości M
1 szklanka białego cukru
250g masła (82% tł.)
2 łyżki naturalnego miodu
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki przyprawy korzennej (link pod przepisem)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka powideł śliwkowych (link pod przepisem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50g posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nastawić na 175 stopni, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondlu rozpuścić masło, dodać przyprawę korzenną, miód, kakao i powidła, dokładnie wymieszać, nie gotować, odstawić na bok.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W innej misce ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać masę z rondla, kiedy całość się połączy, nadal miksując, stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Wyjąć mikser, wsypać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
Przełożyć ciasto do formy, wyrównując wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-60 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”.
Od razu po upieczeniu piernik bardzo delikatnie wyjąć z formy i zostawić w piekarniku, by ostygł, jeszcze gorący można polać polewą, można też polać polewą, kiedy całkiem wystygnie.
Przepis znalazłam na blogu Słodka Pasja.
Przepis na domową przyprawę do piernika:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!