Pierogi leniwe
500 g twarogu przeciśniętego przez praskę
2 łyżki stopionego masła
3 jajka
150 g mąki
masło, cukier i tarta bułka do polania
sól
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze stopionym masłem, dodać szczyptę soli, twaróg, mąkę i dobrze wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i zagnieśc ciasto. Ciasto wyłożyc na oprószony mąką blat, w garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek grubszy od kciuka i lekko spłaszczyć nożem, po czym pokroić ukośnie na kluseczki.
Wkładać od gotującej się wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Kluseczki podawać z bułką tartą uprażoną w masełku z odrobiną cukru.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!