Pierogi z jagodami
Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
1 żółtko
+/- 125ml gorącej wody (prosto z czajnika)
szczypta soli
50g miękkiego masła (82% tł.)
Nadzienie:
400g jagód
2 łyżki cukru domowego z wanilią (może być zwykły, byle NIE wanilinowy)
Dodatkowo:
kwaśna śmietana
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.
Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.
Jagody wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.
W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować tak 4 minuty od momentu włożenia do garnka. Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą lub (jeśli nie będą przechowywane w lodówce) bezpośrednio na talerze.
Z pozostałych jagód z farszu można zrobić sos, miksując je ze śmietaną.
Pierogi przed włożeniem do pojemnika i do lodówki warto jest wymieszać z niewielka ilością oleju, by faktycznie się nie posklejały.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!