//

Pierogi z mięsem i kurkami

Pierogi z kurkami miałam zamiar zrobić już od dawna. Jedyne, co mnie powstrzymywało to oczywiście brak kurek (tak trudno znaleźć je w lesie, do którego jeździmy, a nie są tanie, żeby je kupić w dużej ilości). Na szczęście w tym roku las powitał nas całym ogromem kurek, z których, nie żałując używanych ilości, udało mi się zrobić kilka pysznych i sycących obiadów. Pierogi wyszły bardzo delikatne - przede wszystkim dzięki połączeniu delikatnego ciasta i soczystego mięsa, które zwieńczyły młode, świeże kurki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 30 - 40 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Farsz:
500g gotowanego mięsa z rosołu (np. z kurczaka)
pół bułki kajzerki + ok. 200ml wywaru z gotowanego mięsa
1 średnia, biała cebula
3 łyżki masła
300g świeżych kurek
sól, czarny świeżo mielony pieprz - do smaku

Ciasto:
300g mąki pszennej
1 żółtko
50g masła
135ml gorącej wody
szczypta soli

Dodatkowo:
1 średnia, biała cebula
garść świeżych kurek
2 łyżki masła





Farsz: bułkę zalać przygotowanym bulionem, zostawić na 15 minut, a następnie dobrze odcisnąć. Kurki przepłukać bieżącą wodą, osuszyć. Mięso obrać od kości i zmielić je razem ze skórą i bułką przez sitko ze średnimi oczkami. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, a następnie włożyć kurki, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż płyn z kurek całkowicie odparuje. Dokładnie połączyć farsz mięsny z grzybami, doprawić do smaku.

Ciasto (najlepiej wyrabiać w robocie kuchennym lub Thermomixie): do mąki dodać masło, żółtko, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na co najmniej 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury.

Z ciasta pobierać niewielkie porcje, każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki, podczas lepienia, pozostałe ciasto trzymać w folii. Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką. W garnku zagotować osoloną wodę (jak na makaron), wkładać po kilka pierogów i gotować 4 minuty od momentu włożenia, wyjmować łyżką cedzakową – od razu na talerze – lub, jeśli będziemy je chłodzić lub mrozić – do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedzić i skropić olejem.

Okrasa: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, a następnie wrzucić kurki i dusić parę chwil, aż płyn odparuje, okrasić pierogi i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z mięsem i kurkami
  • Pierogi z mięsem i kurkami