//

Pierogi z mięsem

Robienie pierogów to sztuka - z tym raczej każdy się zgodzi, ale zrobienie dobrych pierogów mięsnych to dopiero wyższa szkoła jazdy. Nie samo ciasto jest tutaj czynnikiem decydującym o ich smaku - choć jest bardzo ważne, ale farsz - który powinien być wystarczająco wilgotny, odpowiednio tłusty i dobrze doprawiony. Te pierogi niemal rozpływają się w ustach... Przepis na pierogi z mięsem już kiedyś był na blogu - ale i zdjęcie i receptura domagały się dopieszczenia, teraz przepis wraca udoskonalony podwójnie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 40-45 pierogów
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Farsz:
500g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie mięso ze skrzydełek kurzych i kaczych nóg)
1 duża, biała cebula
2 łyżki masła
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1 czerstwa kajzerka (+ ok. 200ml gorącego rosołu)
sól, pieprz do smaku

Ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
50g masła
1 żółtko
140ml gorącej wody





Farsz: W misce umieścić oddzielone mięso. bułkę połamać na kawałki, zalać gorącym rosołem (lub bulionem) i odstawić, aż dobrze nasiąknie i lekko przestygnie. Cebulę obrać i drobno posiekać, zarumienić na maśle, posypać majerankiem i całość przełożyć do mięsa. Bułkę dobrze odcisnąć z bulionu (w dłoniach lub w tetrze) i też dodać do mięsa, odciśniętego rosołu nie wylewać. Całą zawartość miski zmielić w maszynce przez średnie sitko, dwukrotnie, dobrze dosolić, dopieprzyć i wyrobić – jeśli farsz będzie za suchy, wystarczy dolać odrobinę odciśniętego z bułki rosołu.

Ciasto: Do mąki dodać masło, żółtko, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury. Ciasto owinąć folią i zostawić na 15 minut.

Z ciasta pobierać niewielkie porcje, każdą rozwałkować na cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki, podczas lepienia, pozostałe ciasto trzymać w folii. Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką. W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać po kilka pierogów i gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową – od razu na talerze – lub, jeśli będziemy je chłodzić lub mrozić – do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedzić i pokryć olejem.

Podawać ze śmietaną lub okrasą z boczku i cebulki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z mięsem
  • Pierogi z mięsem