//

Pierogi z soczewicą

Jeśli pamiętacie (i lubicie!) paszteciki z soczewicą, które kiedyś prezentowałam Wam na blogu - na pewno pokochacie te pierogi. Sycące, pikantne, najlepiej smakują odsmażone na oleju, ale po prostu ugotowane też są świetne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 40 pierogów
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Farsz:
250g czerwonej soczewicy
2 łyżki masła
1 średniej wielkości marchew (ok. 100 g po obraniu)
1 średnia, biała cebula
szczypta świeżo roztartego kuminu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
szczypta chilli
sól, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku

Ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
50g masła
1 żółtko
140ml gorącej wody





Farsz: W garnku zagotować 2 litry osolonej wody, wsypać soczewicę i gotować 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowaną soczewice odcedzić dokładnie na sicie.

Cebulkę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na patelni rozgrzać masło, włożyć warzywa i dusić, aż zmiękną, dodać przyprawy i smażyć razem jeszcze chwilę, przełożyć do miski i wymieszać z soczewicą.

Ciasto: Do mąki dodać masło, żółtko, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury. Ciasto owinąć folią i zostawić na 15 minut.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki, podczas lepienia, pozostałe ciasto trzymać w folii. Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką. W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać po kilka pierogów i gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową- od razu na talerze – lub, jeśli będziemy je chłodzić lub mrozić – do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedzić i pokryć olejem.

Pierożki dobrze smakują gotowane, ale odsmażone na oleju i podane z sosem czosnkowym też są super.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z soczewicą
  • Pierogi z soczewicą
  • Pierogi z soczewicą