Pierogi z truskawkami i miętą
Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
1 żółtko
+/- 125ml gorącej wody (prosto z czajnika)
szczypta soli
50g miękkiego masła (82% tł.)
Nadzienie:
450g świeżych truskawek
kilka(naście) listków mięty
125g twarogu tłustego
2 łyżki cukru domowego z wanilią (może być zwykły, biały, byle NIE wanilinowy)
Do podania:
kwaśna śmietana lub śmietana bita
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i posiekać w kawałki, posiekać umyte listki mięty i dodać do truskawek, wymieszać całość z cukrem, można trochę rozgnieść. Przecisnąć twaróg przez praskę do ziemniaków i dodać do truskawek, całość wymieszać.
Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.
Na każdy kawałek nakładać około 2 łyżeczki nadzienia, uważając, by nie rozlało się po bokach (najlepiej nałożyć sobie ciasto na dłoń i zrobić małą miseczkę – wgłębienie.
Brzegi ciasta zaklejać i formować w dowolny sposób, odkładać pierogi na deskę oprószoną mąką.
Zagotować w garnku wodę z solą i olejem i do wrzącej wkładać po kilka(naście) pierogów i gotować je 4 minut od momentu włożenia do garnka (nie od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Wyjmować pierogi łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą (jeśli mają być przechowywane) lub bezpośrednio na talerze.
Podawać same lub ze śmietaną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!