Pierogi z ziemniakami, serem feta z rozmarynowym masłem
Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
1 żółtko
+/- 125ml gorącej wody (prosto z czajnika)
szczypta soli
50g miękkiego masła (82% tł.)
Farsz:
600g ziemniaków
270g miękkiego sera solankowego typu feta (u mnie Favita)
sól, pieprz do smaku
3 duże ząbki czosnku
Okrasa:
4 łyżki masła
kilka gałązek rozmarynu
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie, odstawić, by całkowicie ostygły. Kiedy będą zimne, przecisnąć je przez praskę, przecisnąć przez tą samą praskę również ser.
Przez praskę do czosnku przecisnąć dwa razy ząbki i dodać do masy, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.
Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.
Nakładać farsz – objętość 2-3 łyżeczek i zaklejać ciasto, odkładać pierogi na wysypaną mąką deskę lub blat.
W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, do wrzącej wkładać po kilka(naście) pierogów i gotować od tego czasu 4 minuty (nie od wypłynięcia na wierzch, tylko od włożenia). Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą przekładać na talerze (jeśli nie będą przechowywane można je od razu wyłożyć na talerz).
Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany rozmaryn, smażyć razem chwilę i polać pierożki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!