//

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Szczerze mówiąc, to nasze ulubione pierogi - ale dopiero po pierogach ruskich :) Przepis opracowałam sama, kiedy szukałam czegoś nowego, świeżego i innego, a że ukochanemu zaskamowały, to teraz robię je od czasu do czasu i się delektujemy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 40 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
100


Ciasto:
300g mąki pszennej
1 żółtko (surowe)
50g miękkiego masła
szczypta soli
140ml gorącej wody

Farsz:
250g sera greckiego typu feta
600g świeżego szpinaku
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
pieprz czarny, świeżo mielony, ew. szczypta soli do smaku





Do mąki dodać żółtko, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię i ściereczkę kuchenną na 15 minut.

Szpinak bardzo dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i rozgnieciony czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak, poczekać aż woda odparuje, a liście zmniejszą swoją objętość, przełożyć na sitko, żeby ostygło. Pokruszyć lub rozdrobnić ser i dodać szpinak. Dokładnie wymieszać ser ze szpinakiem.

Z porcji ciasta rozwałkować cienki placek, wycinac kółka, nakładać dużo farszu i lepić pierogi. Układać je na stolnicy lub posypanym mąką blacie. Wkładać pierogi do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować 4 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i przekładać na talerz.

Najlepiej smakują bez żadnych dodatków.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta