Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 żółtko (surowe)
50g miękkiego masła
szczypta soli
140ml gorącej wody
Farsz:
250g sera greckiego typu feta
600g świeżego szpinaku
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
pieprz czarny, świeżo mielony, ew. szczypta soli do smaku
Do mąki dodać żółtko, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię i ściereczkę kuchenną na 15 minut.
Szpinak bardzo dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i rozgnieciony czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak, poczekać aż woda odparuje, a liście zmniejszą swoją objętość, przełożyć na sitko, żeby ostygło. Pokruszyć lub rozdrobnić ser i dodać szpinak. Dokładnie wymieszać ser ze szpinakiem.
Z porcji ciasta rozwałkować cienki placek, wycinac kółka, nakładać dużo farszu i lepić pierogi. Układać je na stolnicy lub posypanym mąką blacie. Wkładać pierogi do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować 4 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i przekładać na talerz.
Najlepiej smakują bez żadnych dodatków.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!