Pijane trufelki wiśniowe
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka wiśniówki
5 łyżek słodkiej śmietanki (30 lub 18%)
12 wisienek z alkoholu (np. z tego przepisu)
gorzkie kakao do obtaczania
Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, miskę umieścić w tzw. kąpieli wodnej i zacząć ogrzewać. Kiedy czekolada się rozpuści dodać śmietankę i wiśniówkę i mieszać, aż masa będzie jednolita, zdjąć z kąpieli miskę i do masy dodać masło, cały czas mieszać, aż się rozpuści.
Wstawić masę do lodówki na 2 godziny.
Wisienki osuszyć na ręczniku papierowym, wyjąć masę czekoladową z lodówki, zamieszać ją, by lekko odtajała. Na spodek wysypać kakao, a dłonie wysmarować masłem. Nabierać masę małą łyżeczką, lekko ją rozpłaszczać i kłaść na środek wisienkę, zaklejać i formować kuleczki, każdą kuleczkę obtaczać w gorzkim kakao i układać obok siebie na pergaminie.
Trufelki wstawić na całą noc do lodówki, następnego dnia umieścić je w mini-papilotkach.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!