//

Pikantne polędwiczki

Odkąd tylko mieszkam w Toruniu i dorwałam się do Kuchni+ na kablówce bardzo chętnie oglądam programy Marthy Stewart. Często zaglądam na jej stronę internetową. Tym razem znalazłam przepisy inspirowane restauracją KFC, a tam idealny kurczak smażony . I, choć ta panierka pasuje typowo do kurczaków Kentucky, bo Stripsy mają coś na bazie płatków kukurydzianych to i tak Wam zasmakują :) Ja trochę zmniejszyłam porcję pod nas dwoje, ach, jakie to było dobre!!! Pamiętajcie tylko, że tłuszcz musi być bardzo dobrze rozgrzany, by panierka nie zaczęła Wam odpadać, tylko szybko się usmażyła.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


6 pojedynczych polędwiczek z kurczaka

Marynata:
500ml maślanki naturalnej
1,5 łyżki soli
5 łyżeczek sosu Tabasco

Panierka:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego chilli w proszku
1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki

Ponadto:
400ml oleju do smażenia
150g smalcu wieprzowego





Polędwiczki opłukać, osuszyć i przekroić w poprzek na pół, odłożyć.

W miseczce wymieszać sos Tabasco z solą i maślanką, włożyć polędwiczki i wstawić na 2 godziny do lodówki – lub na całą noc – najlepiej w pojemniku zamykanym próżniowo.

W foliowej torebce wymieszać dokładnie wszystkie składniki panierki. Polędwiczki ostrożnie odsączyć z marynaty i włożyć porcjami do woreczka z panierką, wstrząsnąć tak, by panierka pokryła dobrze kawałki kurczaka.

Rozgrzać olej ze smalcem w niedużym garnuszku lub w patelni z wysokimi ściankami – jeśli mamy termometr to do temperatury 175 stopni. Wkładać porcjami zapanierowane kawałki kurczaka i smażyć z każdej strony na rumiano. Osączać usmażone kawałki na ręczniku papierowym po czym ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, podgrzewać około 10-15 minut.

 

Przepis Marthy Stewart.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pikantne polędwiczki