Pikantne skrzydełka chrupiące



8 skrzydełek z kurczaka (bez lotek)
1 litr bulionu (można uzyć również wody i domowej kostki rosołowej)
1/2 łyżeczki soli
200g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli
200g płatków kukurydzianych
2 jajka
olej do smażenia

Skrzydełka opłukać, przekroić w połowie dzieląc je na dwie części, włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać sól i gotować 20-25 minut. Ugotowane skrzydełka wyjąć z bulionu i ostudzić.
W misce wymieszać dokładnie mąkę z przyprawami, skrzydełka dokładnie w niej obtoczyć.
W misce roztrzepać jajka. Płatki kukurydziane zmiksować lub pokruszyć. Obtoczone w mące skrzydełka maczać w jajku, a następnie bardzo dokładnie obtaczać w płatkach kukurydzianych, układać obok siebie na desce lub tacy.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść skrzydełka, smażyć z obydwu stron na złoto, zdjemować usmażone skrzydełka na ręcznik papierowy, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!