Pizza caprese
Ciasto:
200g mąki pszennej
110ml gorącej wody
10g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Pozostałe składniki:
2 pomidory malinowe
125 g mozzarelli (1 kula lub opakowanie małych kulek)
3 łyżki pesto genovese (bazyliowego)
listki bazylii
koncentrat pomidorowy lub przecier
Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w kostkę a małe kuleczki przekroić tylko na połówki.
Listki bazylii umyć. Ciasto rozgnieść i rozwałkować na blasze na cienki placek, posmarować go sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie mozzarellę i plastry pomidorów, pomiędzy składnikami zrobić kleksy z pesto bazyliowego i całość udekorować liśćmi bazylii.
Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto zarumieni się na brzegach, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!