//

Pizza caprese

Będąc ostatnio w Łodzi zamarzyłam o pizzy, nieważne jakiej, byle był to kawałek pszennego ciasta z pysznymi, zapieczonymi składnikami. Poszłam wtedy do Pizza Hut i tam zamówiłam sobie pizzę caprese, była tak pyszna, że postanowiłam zrobić ją w domu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1-2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


Ciasto:
200g mąki pszennej
110ml gorącej wody
10g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli

Pozostałe składniki:
2 pomidory malinowe
125 g mozzarelli (1 kula lub opakowanie małych kulek)
3 łyżki pesto genovese (bazyliowego)
listki bazylii
koncentrat pomidorowy lub przecier





Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w kostkę a małe kuleczki przekroić tylko na połówki.

Listki bazylii umyć. Ciasto rozgnieść i rozwałkować na blasze na cienki placek, posmarować go sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie mozzarellę i plastry pomidorów, pomiędzy składnikami zrobić kleksy z pesto bazyliowego i całość udekorować liśćmi bazylii.

Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut, aż ciasto zarumieni się na brzegach, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pizza caprese
  • Pizza caprese