//

Pizza wiejska

No cóż, kawałek bekonu, cebula i pomidory to niezbyt ekskluzywne połączenie, ale za to jakie pyszne :) Lubię odwzorowywać smaki, które jadam w restauracjach, a taki domowy odpowiednik ma dodatkową zaletę - jest domowy :) To znaczy, wiem, co się w takiej pizzy znajduje, i że nie ma zbędnych "dodatków".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1-2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


Ciasto:
200g mąki pszennej
110ml gorącej wody
10g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli

Pozostałe składniki:
100-150 g wędzonego boczku lub pachwiny bez słoniny
2 garście tartego, żółtego sera
1 biała cebula
2 dojrzałe pomidory





Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki, pozbawić twardych części i płynnego miąższu, pokroić je na kawałki i usmażyć na patelni ze szczyptą soli aż powstanie gęsta pulpa.

Boczek pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko na blasze, posmarować pulpą pomidorową i posypać serem, rozłożyć równomiernie kawałki mięsa i krążki cebulowe. Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pizza wiejska