Pizza wiejska
Ciasto:
200g mąki pszennej
110ml gorącej wody
10g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Pozostałe składniki:
100-150 g wędzonego boczku lub pachwiny bez słoniny
2 garście tartego, żółtego sera
1 biała cebula
2 dojrzałe pomidory
Mąkę wymieszać z gorącą wodą i solą (zaparzy się i ciasto będzie bardziej miękkie), odstawić. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki z wodą dodać oliwę i rozczyn drożdżowy, zagnieść elastyczne, miękkie ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki, pozbawić twardych części i płynnego miąższu, pokroić je na kawałki i usmażyć na patelni ze szczyptą soli aż powstanie gęsta pulpa.
Boczek pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko na blasze, posmarować pulpą pomidorową i posypać serem, rozłożyć równomiernie kawałki mięsa i krążki cebulowe. Wstawić pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!