Pizza z anchois



Ciasto:
200g mąki pszennej (wymieszałam pszenną z żytnią)
100g ciepłej wody
10g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Na wierzch:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
100g czerwonej cebulki
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli (125g)
kilka filecików anchois (użyłam filetów sardeli z kaparami z Lidla)
liście rukoli
garść pokrojonych, czarnych oliwek

Składniki na ciasto zagnieść – z założenia ma być cienkie, więc nie musi mocno wyrastać. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Nastawić piekarnik na 215 stopni.
50g czerwonej cebulki pokroić w kosteczkę, obrany czosnek również, wymieszać z koncentratem i ketchupem, odstawić.
Resztę cebulki pokroić w paseczki, fileciki anchois podzielić na mniejsze kawałki, mozzarellę pokroić w plasterki.
Ciasto ponownie zagnieść, uformować z niego płaski placek i ułożyć na papierze do pieczenia lub na blacie (jeśli mamy kamień), posmarować go sosem pomidorowym. Ułożyć plasterki mozzarelli, poukładać anchois, oliwki, cebulkę czerwoną – liście rukoli proponuję ułożyć tuż po upieczeniu.
Wstawić gotową pizzę do piekarnika i piec 10-15 minut (na rozgrzanym kamieniu zajęło mi to 10 minut), wyjąć pizzę i podawać na gorąco.
Pizzę według przepisu Marty z bloga Cucina della Felicita upiekłam oczywiście z Edytą z bloga Przy kuchennym stole.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!