Pizza z owocami morza
Ciasto:
200g mąki pszennej tortowej
100g ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdży
Na wierzch:
1 kalmar (ugotowany na miękko)*
20 krewetek królewskich obgotowanych
3 pomidory średniej wielkości, obrane ze skóry i wydrążone z gniazd nasiennych
1/3 łyżeczki soli
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1-2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki
Kalmara pokroić w krążki, krewetki obrać z ogonków, odłożyć do jakiegoś pojemniczka.
Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, odstawić na 10 minut, by odpoczęło.
Pomidory pokroić w kosteczkę, włożyć na patelnię, posolić i smażyć, aż całkowicie się rozmiękną, wtedy też dodać czosnek, chwilę razem dusić i zestawić z ognia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni – do jeszcze zimnego wstawić kamień do pizzy (jeśli takowy posiadamy). Ciasto rozwałkowac na okrągły, bardzo cienki placek z lekko grubszymi brzegami, posmarować go sosem pomidorowym, poukładać plastry mozzarelli i owoce morza.
Nałożyć pizzę na nagrzany kamień w piekarniku (lub blachę) i piec 10 minut (na blasze 15-20).
Podawać od razu.
THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć oczyszczone pomidory, zmiksować – 5 s., obr. 6.
Dodać sól i dusić – 3 min., temp. 80 st., obr. 3. Na koniec dodać czosnek i mieszać – 1 min., obr. 3. Sos przełożyć do miseczki.
Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć.
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym i zagnieść – 2 min., poz. Interwał.
Kalmara pokroić w krążki, krewetki obrać z ogonków, odłożyć do jakiegoś pojemniczka.
Nastawić piekarnik na 200 stopni – do jeszcze zimnego wstawić kamień do pizzy (jeśli takowy posiadamy). Ciasto rozwałkowac na okrągły, bardzo cienki placek z lekko grubszymi brzegami, posmarować go sosem pomidorowym, poukładać plastry mozzarelli i owoce morza.
Nałożyć pizzę na nagrzany kamień w piekarniku (lub blachę) i piec 10 minut (na blasze 15-20).
Podawać od razu.
*Ja gotuję kalmary na miękko tak: do zimnej wody wkładam mrożone tuszki, dodaję łyżeczkę soli i czekam, aż woda zacznie wrzeć (około 5-6 minut) i nastawiam czas na 25 minut, a następnie odcedzam i osuszam.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!