Placek z rabarbarem



250g masła (83% tł.)
200g cukru z wanilią* + 2 łyżki do oprószenia wierzchu
3 łyżki wody
2 szklanki (340g) mąki pszennej tortowej
2 duże jaja kurze
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łodyg rabarbaru (3-4)

Masło włożyć do rondelka, wsypać cukier i wlać wodę, podgrzewać, co jakiś czas mieszając trzepaczką.
W czasie, gdy maślana masa się podgrzewa nastawić piekarnik na 170-180 stopni (góra/dół) i przygotować blaszkę (30x40cm) smarując ją masłem i oprószając maką.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajka. Rabarbar umyć, osuszyć, odkroić co trzeba i pokroić łodygi wzdłuż na połówki, a połowy podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować mikser.
Kiedy masa maślana się zagotuję, cały czas mieszając trzepaczką gotować ją jeszcze chwilę, aż będzie biała i puszysta, zdjąć z ognia.
Od razu, kiedy masę zdejmiemy z ognia umieścić mieszadła miksera w misce, włączyć najniższe obroty (nie bójcie się pylicy – mąka musi się zaparzyć) i miksując wlać masę, nie przestawać tak do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wmiksować roztrzepane jajka.
Gładką i jednolitą masę wlać do blaszki. Na wierzchu, bardzo ciasno poukładać kawałki rabarbaru i posypać je cukrem.
Wstawić blachę do piekarnika i piec około 1 godziny lub do „suchego patyczka”. Wyjąć ciasto od razu po upieczeniu i walczyć z silną wolą, by nie zjeść połowy blachy, nim zdąży ostygnąć.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!