//

Placek ze śliwkami

Mam wielkie zaległości z przepisami, tyle ostatnio gotuję, że nie nadążam wstawiać przepisów, a nie chciałabym tworzyć nadprodukcji, dzisiaj poczynię wyjątek :) Wszyscy robią, więc czemu ja nie miałabym zrobić wersji na swoim ulubionym spodzie? :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500g śliwek





Śliwki dzień wcześniej umyć, poprzepoławiać, usunąć pestki, zasypać cukrem pudrem i wstawić na noc do lodówki.

Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondlu na jednolitą, gładką, jasną i gęstą masę. W misce wymieszać mąkę, jajka, proszek i wlać masę z masła. Miksujemy i wlewamy nawysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Na wylane ciasto delikatnie układać śliwki, skórką w stronę masy. Całość lekko obsypać cukrem, można zrobić kruszonkę, ale wtedy i do kruszonki i do ciasta trzeba użyć brązowego cukru, inaczej zemdli Was od słodyczy.

Pieczemy w temperaturze 165°C przez około godzinę.

 

Przepis ze strony Wielkie Żarcie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placek ze śliwkami