Placek ze śliwkami
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500g śliwek
Śliwki dzień wcześniej umyć, poprzepoławiać, usunąć pestki, zasypać cukrem pudrem i wstawić na noc do lodówki.
Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondlu na jednolitą, gładką, jasną i gęstą masę. W misce wymieszać mąkę, jajka, proszek i wlać masę z masła. Miksujemy i wlewamy nawysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę.
Na wylane ciasto delikatnie układać śliwki, skórką w stronę masy. Całość lekko obsypać cukrem, można zrobić kruszonkę, ale wtedy i do kruszonki i do ciasta trzeba użyć brązowego cukru, inaczej zemdli Was od słodyczy.
Pieczemy w temperaturze 165°C przez około godzinę.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!