Placki z cukinii
Uparłam się, że w tym roku wyhoduję okrągłą cukinię - i, o dziwo, udało mi się ją posiać, wyhodować pnącze, a nawet coś na niej urosło - i to w takiej ilości, że przez dwa tygodnie, codziennie moglibyśmy jeść coś z cukinii :) ale to nie szkodzi, radość z własnych plonów jest nieopisana! Tak więc, zakasałam rękawy i postanowiłam placuszki na kolację. Cukinia sama w sobie jest miękka, pod wpływem soli zaczyna puszczać sok, więc najlepiej smażyć od razu, ale placki same w sobie wychodzą wspaniale chrupiące.
Ilość porcji:
ok. 10-12 sztuk (dla 2-4 osób)
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30
500g młodej cukinii (waga po odcięciu stwardniałych części i wyjęciu gniazd nasiennych)
1 mała cebula
2 jaja średniej wielkości
4 pełne łyżki mąki
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę na małych, wymieszać razem, wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić solą (uważać z ilością!) i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (jak na placki ziemniaczane), kłaść łyżką porcje i smażyć z obu stron na złoto. Podawać na gorąco – z cukrem lub kwaśną śmietaną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!