Placki ziemniaczano-dyniowe
300g surowej, oczyszczonej dyni
250g ziemniaków (waga po obraniu)
1 mała, biała cebula (ok. 100g)
2 jajka średniej wielkości
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
Dynię, ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – zdecydowanie bardziej wolę placki miksowane (przepis na Thermomix poniżej). Posypać wierzch mąką, dodać dwa roztrzepane jajka i całość dokładnie wymieszać z solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, tworząc płaskie placki, smażyć na złoto z obydwu stron, a usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać ze śmietaną lub cukrem.
THERMOMIX:
Dynię, ziemniaki i cebulę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia miksującego, wsypać mąkę i wbić jajka oraz dodać przyprawy i zmiksować – 30s., o. 6.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, tworząc płaskie placki, smażyć na złoto z obydwu stron, a usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać ze śmietaną lub cukrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!