//

Placki ziemniaczano-dyniowe

Pomysł na te placuszki kołatał mi się w głowie już jakiś czas, ale nie miałam czasu, by je przygotować. Kiedy w końcu czas się znalazł, przystąpiłam do obierania i oczyszczania dyni i stwierdziłam, że tym razem przygotuję placuszki klasycznie, ścierając składniki na tarce z drobnymi oczkami, zrobiłam, zaczęlam smażyć i efekt mnie nie zadowolił. Placuszki wyszły wyśmienite, ale większość ciasta po prostu zmiksowałam jak zwykle i dosmażyłam placki z reszty porcji. Placuszki wyszły bardzo delikatne, z Ukochanym stwierdziliśmy, że słabo czuć dynię, więc myślę, że spokojnie mogą je robić osoby, które nie przepadają za dynią, a znudziły im się klasyczne placki ziemniaczane.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


300g surowej, oczyszczonej dyni
250g ziemniaków (waga po obraniu)
1 mała, biała cebula (ok. 100g)
2 jajka średniej wielkości
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu





Dynię, ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – zdecydowanie bardziej wolę placki miksowane (przepis na Thermomix poniżej). Posypać wierzch mąką, dodać dwa roztrzepane jajka i całość dokładnie wymieszać z solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, tworząc płaskie placki, smażyć na złoto z obydwu stron, a usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać ze śmietaną lub cukrem.

 

THERMOMIX:

Dynię, ziemniaki i cebulę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia miksującego, wsypać mąkę i wbić jajka oraz dodać przyprawy i zmiksować – 30s., o. 6.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, tworząc płaskie placki, smażyć na złoto z obydwu stron, a usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać ze śmietaną lub cukrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placki ziemniaczano-dyniowe