Placuszki z gotowanych ziemniaków
To kolejny sposób na odmienienie zwykłego obiadu, czy też "zutylizowanie" ziemniaków pozostałych po obiedzie. Placuszki te są pyszne i treściwe, a do tego proste w przygotowaniu.
Ilość porcji:
8-10 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40
500g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
100g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz mielony
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i przyprawy, delikatnie wymieszać całość. Ciasto należy zużyć od razu, bo inaczej się rozklei.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Z masy formować kulki, a następnie kształtować z nich nieduże placuszki grubości ok. 1 cm. Kłaść delikatnie na olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki przekładać na ręcznik papierowy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!