Placuszki z kukurydzą



Kukurydza:
8 łyżek ziaren kukurydzy + trochę do posypania na patelni
1 łyżka masła
Składniki suche:
150g mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250ml mleka

W rondelku rozgrzać masło, wsypać 8 łyżek kukurydzy i smażyć ok. 5 minut, aż wydobędzie się aromat, zestawić z ognia. Do miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajko z ekstraktem waniliowym, wymieszać z mlekiem. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać usmażoną kukurydzę i wymieszać.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, wsypać po łyżce ziaren kukurydzy w trzech miejscach i na nie wylać porcje ciasta – ciasto będzie rzadkie, więc łatwo samo rozprowadzi się po patelni. Smażyć z obydwu stron na złoto, usmażone placuszki przekładać masłem, podawać z syropem klonowym lub miodem – słodki dodatek jest jak najbardziej wskazany!
Przepis pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!