//

Placuszki z kurczaka z oscypkiem

Te proste w wykonaniu placuszki z kurczaka na pewno kojarzy każdy, kto od początku śledzi mój blog i moje wpisy - a pozostali pewnie natknęli się na ten przepis, kiedy szukali pomysłu na szybki i pyszny obiad. Tym razem postanowiłam wzbogacić je o bardzo sezonowy składnik, czyli oryginalnego oscypka. Dlaczego sezonowy? A dlatego, że oryginalny oscypek wyrabiany być może wyłącznie od maja do września, i właśnie wtedy najczęściej wybieramy się na wakacje w góry, a w samochodowej lodówce przywozimy zapas serków do piwa, no i do gotowania :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


200g piersi z kurczaka
150g białego, niewędzonego oscypka
3 jajka średniej wielkości
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
sól do smaku

olej do smażenia





Kurczaka pokroić w małą kostkę, wymieszać w misce z jajkami, majonezem, mąką i przyprawami, dodać oscypka startego na tarce o grubych oczkach i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (jak na placki ziemniaczane), na rozgrzany kłaść łyżką porcje, formować spodem łyżki płaskie placuszki i smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoto. Zdejmować placuszki z patelni na ręcznik papierowy i podawać od razu, na gorąco.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placuszki z kurczaka z oscypkiem